W podstawowej konfiguracji Brand Journala może pomóc lista wdrożeniowa:

Brand Journal to twoje internetowe centrum komunikacyjne. Tutaj możesz publikować informacje prasowe, komunikaty inwestorskie, artykuły, wywiady, blogowe wpisy. Brand Journal pozwala również dzielić się aktywnościami w mediach społecznościowych (widoczne na stronie głównej). Wreszcie - każdy Brand Journal jest wyposażony w Press Kit w którym można przechowywać materiały multimedialne ułożone w praktyczne foldery.

Jeśli konfigurujesz swoje konto Prowly pierwszy raz

Aplikacja automatycznie tworzy Brand Journal z podstawowymi funkcjami podczas procesu rejestracji, także twoje biuro prasowe jest dostępne na twoim koncie od samego początku. Żeby je znaleźć, na lewym pasku menu wybierz Brand Journals, natomiast celem konfiguracji kliknij na opcję Settings z ikoną trybika.

W nowo otwartym oknie znajdziesz kluczowe ustawienia dotyczące wyglądu twojego biura prasowego, które możesz spersonalizować zgodnie z identyfikacją wizualną swojej firmy lub produktu:

Design - Logo - prześlij firmowy logotyp lub znany twoim odbiorcom symbol, który będzie widoczny w lewym górnym rogu biura prasowego.

Design - Background - prześlij obraz, który pojawi się na stronie głównej biura prasowego, jeśli do tzw. slidera decydujesz się nie dołączać żadnej konkretnej informacji prasowej. Nazywamy go tłem, ponieważ jest tłem dla powitań na stronie głównej. Wyświetlany jest zaś w następujący sposób:

Design - Theme Color - skopiuj wartość HEX lub ręcznie wybierz kolor biura prasowego. Będzie on wyświetlany we wszystkich kafelkach i zakładkach.

Design - Favicon - prześlij ikonę, jaka będzie wyświetlać się w zakładce twojego biura prasowego w przeglądarce (preferowany format to 32x32 px)

Basics - Brand Journal title - nadaj nazwę dla biura prasowego, która:

• będzie widoczna wraz z powitalnym przywitaniem na stronie głównej, jeśli nie dodasz żadnej z prasówek do slidera
  • będzie również wyświetlana jako nazwa karty w przeglądarce, jeśli w sekcji SEO nie wypełnisz tytułu dla wyszukiwarek
  • zostanie wyświetlona nad opisem biura prasowego na dole strony głównej

Basics - Language - wybierz język interfejsu swojego Brand Journala

Basic - Homepage Greetings - przywitaj się z czytelnikami swoich informacji prasowych. Fraza znajdzie się na stronie głównej pod tytułem Brand Journala wyłącznie w przypadku, gdy zdecydujesz się nie dodawać żadnej prasówki do slidera

Basics - Footer section - wyjaśnij, co robi twoja organizacja i jaki jest cel jej biura prasowego. Dodaj link do strony głównej swojej firmowej witryny internetowej, aby zwiększyć ruch. Ten opis jest wyświetlany na dole strony głównej

Address - Create your subdomain on prowly.com - określ adres URL swojego biura prasowego jako subdomeny w domenie Prowly.com, np. twojanazwafirmy.prowly.com

Address - Custom domain - przekieruj biuro prasowe na własną domenę (np. twojanazwafirmy.pl) lub subdomenę (press.twojanazwafirmy.pl) po odpowiednim ustawieniu przekierowania u twojego dostawcy domeny

Warning: ta funkcja jest dostępna tylko w abonamentach Pro i Premium. Jeśli jej nie widzisz, ale chcesz mieć taką możliwość, skontaktuj się z nami za pośrednictwem chatu lub mailowo na adres support@prowly.com

SEO - Title for search engines - wprowadź tekst, który zostanie wyświetlony na karcie przeglądarki biura prasowego oraz w wynikach wyszukiwania, jak tutaj:

SEO - Keywords - dodaj najważniejsze słowa kluczowe po przecinku, by zwiększyć ekspozycję biura prasowego w wyszukiwarkach

SEO - Description for search engines - dodaj opis swojego biura prasowego, który będzie można przeczytać w wynikach wyszukiwania tuż pod tytułem, jak tutaj:

SEO - Google Analitics Tracking ID - wklejone tutaj ID, bezpośrednio na koncie Google Analytics umożliwi śledzenie wydajności Brand Journala

Custom Integrations - Integration script: (HEAD) - integruj różne narzędzia innych firm, aby poprawić doświadczenia czytelników w swoim biurze prasowym, konfigurować chaty dla prasy i klientów lub zaawansowane formularze generowania leadów. Skopiuj skrypty dla pożądanych integracji w tym polu, a pojawią się one w sekcji <HEAD>.

Custom Integrations - Integration script: (BODY) - analogicznie możesz zintegrować narzędzia, z których korzystasz, w sekcji <BODY> swojego biura prasowego.

GDPR Clause - dodaj klauzulę informacyjną dotyczącą przetwarzania danych osobowych użytkowników odwiedzających twoje biuro prasowe. Więcej przydatnych informacji znajdziesz w naszym Help Center.

Unsubscribe form - dodaj spersonalizowany formularz, dzięki któremu userzy będą mogli wypisać się z twojego newslettera.

Kliknij przycisk Save, aby zapisać zmiany w ustawieniach Brand Journala. Teraz jest już gotowy do wypełnienia go zapierającymi dech w piersiach historiami. Jeśli zaś chcesz wyświetlić podgląd swojego biura prasowego, przejdź do Open Preview w sekcji Actions w lewym pasku menu aplikacji:

Jeśli na koncie masz już Brand Journal i chcesz dodać nowy

Przejdź do modułu Brand Journals w lewym pasku menu i wybierz Create A Brand Journal z sekcji Actions:

Po skonfigurowaniu podstawowych ustawień nowego biura prasowego, znajdziesz go na rozwijanej liście obok wszystkich wcześniej stworzonych Brand Journali:

Z kolei jeśli nie możesz znaleźć opcji Create A Brand Journal, oznacza to, że liczba utworzonych już biur prasowych osiągnęła wykupiony limit dla konta. Jeśli potrzebujesz więcej Brand Journali na swoim koncie, skontaktuj się z nami za pośrednictwem chatu (prawy dolny róg aplikacji) lub mailowo: support@prowly.com

Dodatkowo sprawdź: