Open Rate to procentowy wskaźnik otwieralności twoich emaili, a więc statystyka mówiąca o tym, ilu adresatów otworzyło twoją wiadomość. Na open rate twoich wysyłek wpływ ma przede wszystkim tytuł wiadomości. Prowly podpowiada, jak omijać wyrazy, na które wyczulone są filtry antyspamowe, oraz jaką długość powinien mieć tytuł - na czwartym etapie tworzenia wiadomości, zwanym Review.

Zadbaj również o to, by kluczowe informacje znalazły się na początku tytułu. Pamiętaj, że tzw. Subject line w różnej długości wyświetla się na różnych klientach pocztowych. Korzystaj też z pola Preview text, które jest naturalnym przedłużeniem tytułu i może przekonać odbiorcę do otwarcia.

Przede wszystkim jednak, tytuł wiadomości powinien zachęcać do jej otwarcia. Im bardziej dostosowany do zainteresowań twoich odbiorców, tym lepiej, dlatego tak ważne jest odpowiednie targetowanie emaili. Pamiętaj o możliwości dodawania emoji.