Zmiana statusu story służy do identyfikacji, w jakiej fazie tworzenia jest dana treść. Istnieją cztery statusy: Draft, Ready, Scheduled, Published. Jeśli na przykład czekasz na akceptację informacji prasowej od innego użytkownika twojego konta (szefa organizacji lub klienta twojej agencji, który może być użytkownikiem Prowly o ograniczonych uprawnieniach), masz możliwość zmiany statusu na Ready, by to właśnie osoba decyzyjna opublikowała treść lub datowała publikację w przyszłości.

Pamiętaj, że dopóki nie zmienisz statusu na Published, będzie ona widoczna wyłącznie wewnątrz Twojego konta, a więc zobaczą ją tylko jego użytkownicy. Zmiana statusu na Published to również moment, w którym zaczniemy zbierać statystyki twojej informacji prasowej, np. liczbę sesji i unikalnych użytkowników.

Publikację prasówki można również zaplanować z pomocą statusu Scheduled, co jest szczególnie przydatne w momencie, kiedy używasz modułów Audience i Pitch i chcesz zsynchronizować publikację z dystrybucją zaplanowanego mailingu. Choćby wtedy, gdy wysyłka powinna zostać zrealizowana bardzo wcześnie rano lub w trakcie weekendu.

Status informacji prasowej zmienisz z poziomu wskazanego wyżej kafelka w module Brand Journal, jak również z "wnętrza" kreatora treści w prawym górnym rogu:

W Brand Journalu możesz również sortować prasówki według statusu, by dowiedzieć się, ile treści jest nadal w produkcji, a ile znalazło się już na łamach biura prasowego lub otrzymało konkretną datę publikacji. Wybierz ikonę obok paska wyszukiwania: