Kampanie umożliwiają utrzymanie porządku w wysyłanych emailach (możesz je gromadzić np. według miesiąca, nazw akcji, eventów, nazw klientów itd.) oraz śledzić skuteczność wysyłek. Tego pierwszego dokonujesz agregując emaile w kampaniach, a wydajność możesz sprawdzić po kliknięciu w tytuł kampanii. Tam widzisz statystyki kampanii, czyli zsumowane statystyki wszystkich wysyłek wchodzących w skład kampanii.

Wśród innych danych możesz zapoznać się z tzw. Campaign Performance Chart, czyli wykresem kampanii.

Co to za śmieszne kropki na wykresie kampanii?

Wykres przedstawia wszystkie wysłane emaile w postaci kropek. Widać, że kropki są rozłożone na całym wykresie i mają różne kolory. Kliknij kropkę, aby zobaczyć szczegóły.

Jakie znaczenie ma pozycja kropki na wykresie?

To, jaki kolor ma dany email i gdzie zlokalizował się na wykresie, zależy od:

• wskaźnika otwarć (open rate) - czyli stosunku liczby unikalnych otwarć wiadomości do liczby wszystkich wysłanych
  • wskaźnika kliknięć  (click rate) - stosunku liczby unikalnych kliknięć linków w wiadomości do liczby wszystkich wysłanych

w porównaniu do średniej wartości tychże wskaźników na twoim koncie. Czyli innymi słowy, czy dany email wypadł lepiej, czy gorzej względem średniej efektywności, jaką osiągasz podczas całej swojej aktywności mailowej.

Jakie znaczenie mają kolory kropek?

• Czerwony - oznacza, że te emaile mają słabą otwieralność i klikalność; słabą, a więc poniżej średniej

W praktyce? Sprawdź tytuł tych wiadomości, coś jest z nimi nie tak. Może treść nie jest wystarczająco angażująca?

• Pomarańczowy - wskaźnik otwarcia tych emaili był słaby, ale dla tych, którzy otworzyli twoją wiadomość treść wydawała się interesująca, ponieważ sporo odbiorców kliknęło w link; sporo, czyli więcej niż wskazuje osiągnięta przez Ciebie średnia

W praktyce? Sprawdź tytuły tych mailingów. Treść była interesująca, ale barierą było jego otwarcie - tytuł jest pierwszym podejrzanym

• Niebieski - sporo z twoich odbiorców otworzyło wiadomość, ale niewielu kliknęło link; niewielu, a więc mniej niż wskazuje średnia

W praktyce? Tytuł musi być dobry, ale co z treścią? Może nie jest wystarczająco angażująca? Czy link do informacji prasowej był "przykryty" tekstem? Call to action - to może być słowo klucz.

• Zielony - te wysyłki mają dobry wskaźnik otwarć i kliknięć, co oznacza, że są wyższe niż średnia dla Twojego konta

W praktyce? Analizuj, analizuj i jeszcze raz analizuj te mailingi - dlaczego były skuteczne? To jest twoja droga do sukcesu, a czasami wystarczy bardzo niewiele

Daj nam znać, jeśli masz jakieś pytania. Życzymy owocnych analiz!