Kampanie umożliwiają utrzymanie porządku w wysyłanych mailingach (możesz je gromadzić np. według miesiąca, nazw akcji, eventów, nazw klientów itd.) oraz śledzić skuteczność wysyłek. Tego pierwszego dokonujesz agregując mailingi w kampaniach, a wydajność możesz sprawdzić po kliknięciu w tytuł kampanii. Tam widzisz statystyki kampanii, czyli zsumowane statystyki wszystkich wysyłek wchodzących w skład kampanii.

Wśród innych danych możesz zapoznać się z tzw. Campaign Mailings Performance Chart, czyli wykresem kampanii.

Co to za śmieszne kropki na wykresie kampanii?

Wykres przedstawia wszystkie wysłane mailingi w postaci kropek. Więc każda kropka to mailing z tej kampanii.

Widać, że kropki są rozłożone na całym wykresie i mają różne kolory.

Kliknij kropkę, aby zobaczyć szczegóły mailingu.

Jakie jest znaczenie kolorów?

To, jaki kolor ma dany mailing i gdzie zlokalizował się na wykresie zależy od tego, jak jego dwa wskaźniki:

• wskaźnik otwarć (open rate) - czyli stosunek liczby unikalnych otwarć wiadomości do liczby wszystkich wysłanych
  • wskaźnik kliknięć  (click rate) - stosunek liczby unikalnych kliknięć wiadomości do liczby wszystkich wysłanych

mają się do średniej wartości tych wskaźników na Twoim koncie. Czyli innymi słowy, czy wypadły lepiej, czy gorzej biorąc za wyznacznik średnie open rate i click rate Twojego konta.

A teraz już konkretnie o kolorach:

• Czerwony - oznacza, że te mailingi ma słabą otwieralność i słabą klikalność; co oznacza "słabą"?  poniżej średniej Twojego konta

W praktyce? Sprawdź tytuł tych wiadomości, coś jest z nim nie tak. Może treść nie jest wystarczająco angażująca?

• Pomarańczowy - wskaźnik otwarcia tych mailingów był słaby, ale dla tych, którzy otworzyli twoją wiadomość treść wydawała się interesująca, ponieważ sporo odbiorców kliknęło w link ("sporo", czyli więcej niż średnia Click rate Twojego konta)

W praktyce? Sprawdź tytuły tych mailingów. Treść była interesująca, ale barierą było jego otwarcie - tytuł jest pierwszym podejrzanym

• Niebieski - sporo z  Twoich odbiorców otworzyło wiadomość, ale niewiele kliknęła linku ("niewiele" = mniej niż średnio na koncie)

W praktyce? Tytuł musi być dobry, ale co z treścią? Może nie jest wystarczająco angażująca? Czy link do informacji prasowej był "przykryty" tekstem? Call to action - to może być słowo klucz

• Zielony - te wysyłki mają dobry wskaźnik otwarć i kliknięć, co oznacza, że są wyższe niż średnia dla Twojego konta

W praktyce? Analizuj, analizuj i jeszcze raz analizuj te mailingi - dlaczego były skuteczne? To jest twoja droga do sukcesu, a czasami wystarczy bardzo niewiele

Daj nam znać, jeśli masz jakieś pytania. Życzymy owocnych analiz!