W module Audience, obok Grup i Segmentów znajdziesz opcję Filters, dzięki której w prosty sposób posegmentujesz swoją bazę kontaktów po różnych parametrach.

Po jej kliknięciu zobaczysz pole, w którym kryje się lista kryteriów filtrowania:

Kryteria filtrowania można ze sobą dowolnie zestawiać. Po wybraniu warunku kliknij Add filter, ażeby dodać interesujący Cię filtr. Wybierając and lub or, decydujesz, czy chcesz, żeby pokazały się wszystkie kontakty posiadające oba filtry, czy jednak kontakty posiadające tylko któryś z wybranych filtrów:

Lista filtrów, po których możesz filtrować swoją bazę:

• Tag - szukam kontaktów po dodanych do nich tagach
  • Company - szukam firmy po nazwie lub jej składowej
  • Group - szukam dziennikarzy dodanych lub niedodanych do grup
  • Created by - szukam kontaktów dodanych przez konkretnych userów
  • Highligh - szukam kontaktów wyróżnionych lub niewyróżnionych gwiazdką
  • Open rate, Click rate, Bounce rate - szukam kontaktów o konkretnych statystykach otwieralności, klikalności i odbić moich mailingów

Każdy filtr wymaga dookreślenia. Oto, co znaczą kryteria:

• is - jest, czyli np. Tag jest dokładnie taki, jak dodany tekst
  • is not - nie jest:, czyli np. Tag jest inny niż dodany tekst
  • is like - zawiera, czyli np. Tag zawiera w swojej nazwie dodany tekst
  • is not like - nie zawiera, czyli np. Tag nie zawiera dodanego tekstu
  • is empty - jest pusty, np. Group is empty, czyli kontakty niemające grupy
  • is not empty - nie jest pusty, np. Tag is not empty, czyli kontakty mające tag
  • true - prawda, dotyczy tych cech kontaktów, które mogą być aktywne albo nieaktywne, np. Highlight is true wyszuka nam kontakty wyróżnione gwiazdką
  • false - nieprawda, dotyczy tych cech kontaktów, które mogą być aktywne albo nieaktywne, np, Highlight is false wyszuka nam kontakty niewyróżnione gwiazdką
  • greater than - większy niż, dotyczy wartości liczbowych i procentowych, np. Open rate greater than 50 wyszuka nam kontakty ze statystyką otwieralności na poziomie większym niż 50%
  • less than - mniejsze niż, dotyczy wartości liczbowych i procentowych, np. Open rate less than 50 wyszuka nam kontakty ze statystyką otwieralności na poziomie niższym niż 50%
  • more than - więcej niż, dotyczy dodatkowej możliwości zawężenia konkretnego kryterium do konkretnej liczby dni, np. więcej niż 6 dni
  • less than - mniej niż, również dotyczy liczby dni
  • after - po, dotyczy dat, np. po konkretnej dacie
  • at - w dniu, dotyczy konkretnej daty
  • before - przed, również dotyczy dat, np. przed konkretną datą

Zwróć uwagę, że w tej grupie kryteriów możesz dodatkowo uzupełnić Optional date filter. Korzystając z tego nieobowiązkowego filtra, można zawęzić kryteria wyszukiwania do konkretnego odcinka czasu. W poniższych przykładach poczytasz, jak to wygląda od strony praktycznej.

Dane, które służą do zliczania Open rate, Click rate i Bounce rate bazują na unikalnych wystąpieniach. W zliczaniu unikalnym chodzi o to, że liczy się tylko pierwsze wystąpienie danego zdarzenia:

Jeśli do kontaktu Krystyna Czubówna wysłaliśmy 4 mailingi, z czego 2 z nich Krystyna otworzyła po kilka razy, to wskaźnik Open rate pokaże nam, że były dwa otwarcia. Open rate wyniesie więc 50%: 2 (liczba unikalnych otwarć) / 4 (sumaryczna liczba wysyłek), bowiem nie patrzymy na to, ile razy pojedynczy mailing został otwarty - liczy się tylko pierwsze otwarcie.

Załóżmy, że chcę odszukać wyłącznie kontakty, które otwierają ponad 80% moich mailingów. Dodając Optional date filter z wartością less than 30 days ago, w wynikach wyszukiwania zostaną uwzględnione tylko te kontakty, które miały Open rate większy niż 80% w ostatnich 30 dniach.

Albo załóżmy, że wyszukuję kontakty, które nigdy nie otworzyły mojego maila. Dodając Optional date filter z wartością after 01-01-2018, wyniki wyszukiwania pokażą wyłącznie dziennikarzy, których Click rate wynosi mniej niż 1% po 1. stycznia 2018.

Lub też finalnie załóżmy, że wyszukuję kontakty, które zawsze bounce'ują. Dodając Optional date filter z wartością at 01-01.2018, wyniki wyszukiwania dziennikarzy ze statystyką Bounce rate wynoszącą 100% zostaną zawężone do konkretnego dnia, mianowicie 1. stycznia 2018., i wyświetlą się w Prowly tylko te kontakty, które tego dnia taki współczynnik (BR = 100%) osiągnęły.

• Blacklisted - po wybraniu wartości true, Prowly wyselekcjonuje dla Ciebie wszystkie kontakty, do których nie dochodzą twoje wysyłki, albowiem zostały wpisane przez nasz serwer wysyłkowy na tytułową czarną listę adresów mailowych. Znalezienie się adresu na takowej liście może mieć związek z generowaniem dużej ilości bounce'ów. Warto przejrzeć tę listę i sprawdzić jakość adresów. Jeśli na tej liście znajdują się kontakty, co do których wiesz, że są poprawne, skontaktuj się z nami na czacie w aplikacji.
  • Mailing - szukam kontaktów, które w przeszłości były adresatami mailingu o konkretnym tytule
  • Story - szukam kontaktów, które kliknęły w moją informację prasową o konkretnym tytule

Uwaga: w dwóch ostatnich przypadkach nie musisz pamiętać całego tytułu, wystarczy wpisać zaledwie jego część

• Created at - szukam kontaktów stworzonych w określonym czasie
  • Phone - szukam kontaktów z dodanym lub niedodanym numerem telefonu
  • Link, Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Youtube, Vimeo, Pinterest - szukam kontaktów z uzupełnionymi lub nieuzupełnionymi danymi o kanałach social media

Możliwości filtrowania ze względu na łączenie parametrów są wręcz bezbrzeżne. Jeżeli potrzebujesz dodatkowej pomocy w ich konfiguracji, zadaj pytanie na chacie.