Aby utworzyć mailing, przejdź do modułu Pitch na lewym pasku nawigacji:

1. Wybierz opcję New Mailing z sekcji Actions:

2. Wyświetlone zostanie okno kreatora wiadomości mailowej:

3. Po lewej stronie okna, wpisz temat maila oraz uzupełnij jego treść.

Podczas wypełniania wiadomości nie usuwaj fioletowych pól Greetings i Story link - są one odpowiedzialne za załadowanie kolejno osobistego powitania i łącza do informacji prasowej. Umieść je jednak w najbardziej pasującym Ci miejscu, zaznaczając to miejsce lub też cały tekst, a następnie klikając fioletową formułę u spodu kreatora wiadomości. Gdy cała treść e-maila jest gotowa, nadszedł czas, aby skonfigurować wysyłkę.

Konfiguracja wiadomości mailowej:

Select campaign:

Wiadomości mailowe możesz agregować w ramach kampanii. Ułatwiają one analizę wysyłek w ramach określonych projektów, dedykowanych konkretnemu klientowi lub rozdystrybuowanych w określonym przedziale czasowym. Dodanie mailingu do kampanii jest jednak opcjonalne.

Sender's name:

Wprowadź nazwę nadawcy i jego adres e-mail - nie musi to być jednak twój adres mailowy. Wszystkie odpowiedzi zostaną wysłane na wskazaną skrzynkę.

Default greeting:

Zwrot zawarty w tym polu znajdzie się na początku maili do kontaktów bez zdefiniowanego "osobistego powitania". Użyj ogólnych zwrotów, takich jak "Cześć!", "Droga Redakcjo!" lub "Dzień dobry,"

Recipients:

Określ odbiorców, klikając przycisk Add recipients. W nowo otwartym oknie wybierz grupy i/lub segmenty, do których chcesz wysłać mailing, klikając ikonę plusa. Kontakty znajdujące się w więcej niż jednej grupie nie otrzymają zduplikowanych wiadomości.

Story

Dodaj informację prasową z Brand Journala, którą chcesz udostępnić w mailingu, klikając przycisk Add story. W otwartym oknie wybierz materiał i potwierdź wybór przyciskiem Add. Po dodaniu prasówki możesz zaembedować ją w całości do treści maila, jak również przenieść do niej załączniki materiału prasowego, a nawet wybrać tekst, jaki będzie się wyświetlał zamiast adresu URL. Użyj wyraźnego wezwania do działania, np. "Czytaj więcej tutaj" lub "Zobacz całą historię".

Uwaga: jeśli dodasz prasówkę, która nie została opublikowana, pamiętaj, że upubliczni się ona na twoim Brand Journalu automatycznie po zrealizowaniu wysyłki.

Signature:

Na koniec dodaj swoją stopkę. Raz przygotowana i zapisana, będzie już zawsze dostępna. Możesz też stworzyć więcej stopek i wybierać je w zależności od potrzeb:

Zdefiniowanie odbiorców, domyślnego powitania, danych nadawcy jest obowiązkowe.

Najpierw przetestuj swój e-mail

Przede wszystkim przetestuj swój mailing za pomocą funkcji Send test. Testowa wiadomość zostanie zawsze wysłana na adres zalogowanego użytkownika Prowly.

Zapisz jako wersję roboczą (draft)

Kiedy przetestujesz mailing, możesz zapisać go na później w wersji roboczej za pomocą przycisku Save for later. Aby go znaleźć, przejdź do modułu Pitch i wybierz opcję Mailings.

Zaplanuj swój mailing (schedule)

Możesz datować swoją wysyłkę na dowolny dzień, godzinę i strefę czasową, klikając suwak po prawej stronie okna kreatora.

Po wybraniu ustawień kliknij przycisk Schedule, by zapisać wysyłkę w kalendarzu. Zostaniesz automatycznie przekierowany do listy stworzonych mailingów, gdzie możesz znaleźć wersje robocze, filtrując je za pomocą kryterium Draft:

Wysyłanie wiadomości e-mail

Jeśli zaś przetestowałeś wysyłkę i chcesz ją wysłać od razu, kliknij przycisk Send i potwierdź działanie przyciskiem Confirm, gdy pojawi się następujące okienko: